Willem Kolvoort Onderwaterfotografie

Over de fotografieVoorheen heb ik mijn onderwatercamerahuizen altijd zelf gebouwd, wel een klein beetje uit financiële overwegingen maar vooral omdat het zo’n uitdaging was een goed werkend onderwaterhuis voor mijn spiegelreflexcamera te bouwen.
Nu, na jarenlang diafilms volgeschoten te hebben, ben ik alweer jaren “digitaal” !
Ik fotografeer nu met een Nikon D70 en een D300 in een Seacamonderwaterhuis. Meestal werk ik met een 10,5 mm fisheye-,een 10-20 mm supergroothoekobjectief en een 60 mm macro-objectief. Inmiddels is daar het Sigma-objectief SIGMA DC 17-70 Macro Hsm bij gekomen.
Ik fotografeer het liefst onderwaterlandschappen en maak daarbij gebruik van het natuurlijke licht. Juist dit natuurlijke licht zorgt voor zoveel sfeer in het onderwaterlandschap. Gebruik van flitslicht zou die sfeer teveel teniet doen. Flitslicht gebruik ik dan ook alleen in de macrofotografie.
De digitale fotografie en het gebruik van groothoek objectieven  achter een bolvormig frontglas maakt het overigens makkelijker om foto’s te maken halverwege de waterspiegel. Dit is één van mijn favoriete manieren van fotograferen omdat je in dit soort foto’s zo goed de interactie ziet tussen de onder- en de bovenwaterwereld.